Thursday, February 18, 2016

Hati...

Kalau aku mahu, dah lama aku pergi tinggalkan kau. Tapi masalahnya hati aku tak nak, hati aku masih sayang. Sebab tu aku bertahan walaupun kau dah tak sayang. Kadang terasa macam bodoh bila berkait soal hati. Hmmm....

Sunday, November 3, 2013

Jam punya hal...




i have no idea.. aku yang ganas atau jam ni yangg memang xda kualiti? atau kedua2nya sekali?? haha.. but as far as i concern, aku seorang yang cermat dan aku sangat sayang barang2 aku. so it doesnt make any sense klu aku sengaja nak jahanamkan barang aku sendiri kan? atau mmg dah di takdirkan jodoh aku ngan jam ni x lama?? huhuhu...
actually i bought this watch last march in KK... thats mean x sampai setahun pun aku guna koyak dia punya tali sudah...and i dunno what to do now. i remember, the sales person said jam ni come up with one year warranty. the matter is, adakah tali jam termasuk dlm jaminan warranty dia? hopefully termasuklah...pleaseeeee....
i really love this watch.like it very much...it looks simple, casual, ada date indicator and most important is warna dia putih... i wore it almost everyday to school but now so sad terpaksa simpan saja...
my experience mengguna jenama yg sama selama ni mmg xda masalah langsung. im quite satisfy with its quality biarpun its not very expensive (this one around rm560)...actually i wear watches ikut occasion... so now im thinking of buying a new watch eventhough byk lagi jam yg lain.

Saturday, November 2, 2013

its been a while...

Assalamualaikum, salam 1Malaysia...

nda lama jd spiderman jua aku ni...hehe

waaaa lama gila aku x jenguk2 blog aku ni. lama btol tak update entri...last entry bln march aritu..almost 7 months sudah tu..urang sabah bilang basawang sudah hehe..
okay since cuti sekolah pun dah nak start, im sure i will have plenty of time to write! byk cerita aku nak tulis n kongsi ni..inshaAllah...
so u guys wait for my comeback okay...
until then see u guys later.. nak siap2 dulu pi annual dinner smkbg 2013.kbai

Monday, March 4, 2013

unexpected sms

Assalamualaikum.. very good monday morning..
so many thing happens lately. starts with the invasion of Lahad Datu and so on... but i dont want to write or talk more about it. let the police or the army handle it and leave it to God's hand..
all i can do is...say my little prayer to God hoping that things will be like before..Amin


still like old days.. caring and still friend we are

Monday, January 28, 2013

Exco 2013 Aspura

Assalamualaikum and good morning everybody...
well you must be surprised if i tell you im still one of the warden!
theres nothing i can do.. just accept it with open arms....maybe i'll be for another year..
so i would like to introduce my excos 2013 Aspura.  these are some of our pics...

Dari Kiri :: Yusrynizam (Akademik), Syafiee (Displin), Kasmir (Agama), Nidzuanshah (Kebersihan), Sahri (Dewan), Norman (Petang), Asrafol (Agama)

exco 2013 Aspura. Gandingan mantap

semangat! bersatu memajukan asrama...

Warden we are. Hamdani, me and Ketua Warden Rohana

Friday, December 28, 2012

R..A..P..U..H


Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata
Ku persembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidupku

Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu
Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu
Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dada ku harap hanya
Dirimu yang bertakhta

Thursday, December 6, 2012

Asramaku Surgaku.


Assalaumaikum dan selamat pagi. Lama rasanya tak update blog aku ni. Sibuk dengan tugas dan aktiviti harian. Al maklumlah cuti sekolah. Pagi ni mendapat panggilan dari penyelia asrama. Berita gembira. Permohonan saya diluluskan. Alhamdulillah. Tapi jangan buat andaian melulu ya. Terlalu awal masih.
So, post kali ni nak cerita sedikit mengenai tugasku dan juga asramaku terchenta.
sebahagian dari tulang belakang warden. terima kasih!

5 tahun adalah bukan satu jangka masa yang singkat. Tidak pernah aku terfikir akan bertahan selama ini. Masa berlalu dengan pantas sehinggakan aku sendiri tidak menyangka 5 tahun aku telah bergelar warden.
Bermula dari kosong. Aku langsung tidak tahu apa yang perlu di buat. Perlahan-perlahan aku merangkak bertongkat. Bertanya itu. Bertanya ini. Bukan mudah. Syukur akhirnya aku sudah mampu untuk berlari dengan laju sekarang. Sepanjang 5 tahun ini aku sudah berada di bawah 3 orang ‘Raja’. Masing-masing ada cara pemerintahan sendiri. Setiap satu ada cara sendiri. Masing-masing ada keistimewaan sendiri. Aku juga yang masih setia. Yang masih taat dan yang masih menurut perintah.
Gambar kenangan bersama rakan-rakan warden Alke & Hamdani dan Ketua Warden Rohana

Tinggal di asrama tidak sama dengan tinggal di luar. Suasana yang cukup berbeza. Jauh berbeza.Di asrama kami hidup di dalam kelompok kami sendiri. Hidup dalam dunia kami sendiri. Mana yang dapat bertahan akan perlahan-lahan akan menyuaikan diri. Ada yang cuma sempat singgah sebulan, ada yang seminggu dan ada yang hanya mampu bertahan semalaman saja. Mungkin hanya sekadar mahu mencuba-cuba. Selaku warden waktu ku banyak diabiskan di asrama sahaja. Aku hampir kurang bersosial dengan kawan-kawan di luar. Kalau keluar pun tidak boleh lama-lama. Pasti ada saja yang berlaku di asrama. Pernah sekali pengalamanku keluar ke Bandar Sandakan untuk membeli barang-barang keperluan. Pulang ke asrama lewat sekitar jam 11 malam. Sampai-sampai di asrama aku melihat ramai pelajar berkumpul di pondok pelawat. Rupa-rupanya mereka menunggu kepulangan aku. Seorang dari mereka aku lihat terbaring di lantai. Di sebelahnya terdapat kain. Kain itu dipenuhi darah. Hati mula timbul risau. Mula rasa takut. Apa sudah berlaku ni!!!??? Aku melulu mendapatkan budak itu. Kepalanya cedera terkena kipas syiling. Luka teruk. Harus di bawa ke hospital segera. Risau dia kehilangan darah. Allah sahaja yang tahu perasaan ku waktu itu. Cuba bayangkan jika aku tidak pulang malam itu? Apa akan terjadi kepada budak itu?

Terharu dan kagum juga melihat pelajar seawal 13 tahun sudah mampu hidup berdikari. Mengurus diri sendiri. Mencuci pakaian sendiri. Ada kalanya kami terpaksa mengangkat air jika berlaku masalah kekurangan air. Bukan sehari dua. Pernah berlarutan sehingga berminggu-minggu. Namun mereka tetap tabah. Sedih melihat pelajar yang kecil saiz badannya terpaksa mengangkat air sebaldi penuh untuk mandi dan mencuci pakaian. Perkara yang tidak aku alamai seusia itu. Aku tidak pernah tinggal di asrama sewaktu zaman persekolahanku jadi aku tidak mengerti apa yang ada di lubuk hati mereka. Tetapi aku dapat rasakan kesedihan yang mereka alami. Apatah lagi apabila terpaksa berpisah dengan keluarga. Tinggalkan kampong halaman. Samada rela atau terpaksa aku sendiri tidak tahu. Tapi semuanya dibuat demi masa depan mereka. Suatu yang sukar buat semua insan termasuk diriku. Mereka membesar denganku. Masa mereka lebih bersamaku berbanding keluarga mereka di kampung. Akulah ibu. Akulah bapa mereka. Suka duka dikongsi bersama.
sewaktu krisis air

Banyak pengalaman yang aku dapat selama 5 tahun di asrama.  Pernah diugut dimaki, diserang, difitnah. Tapi semua itu aku anggap satu pengalaman yang tidak dapat dibeli. Yang tidak boleh didapati di mana-mana selain di asrama. Ibubapa pelajar datang dari pelbagai sosio-ekonomi. Jadi fahaman serta mentaliti mereka juga berbeda-beda. Syukur ada yang faham, mengerti tugasku macamana. Bukan mudah untuk menjaga 100 orang pada satu masa. 100 perangai. 100 tabiat. 100 ragam. 100 macam. Aku banyak belajar erti hidup di sana.

Aku gembira apabila anak-anak jagaanku berjaya menamatkan sekolah. Itu sudah cukup buatku. Kerana mereka bebanyakkannya berasal dari pedalaman. Ada yang terpaksa menaiki bot selama 5 jam. Kuamut, Desa Permai, Balat, Sangau, Sungai Lokan, Seri Ganda dan beberapa tempat yang aku sendiri belum pernah dengar. Lebih membahagiakan apabila dapat tahu mereka dapat menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Ke tingkatan 6, diploma dan ijazah. Aku tumpng gembira. Semoga mereka akan menjadi seseorang yang berguna pada bangsa dan agama. Membantu dan menbalas jasa kedua ibubapa mereka. Itu sudah cukup puas bagiku. Sekurang-kurangnya suatu hari nanti aku bisa berkata “aku pernah jaga dia dulu masa di asrama”. Tidak kurang juga ada di antara anak-anakku yang telah berjaya bertemu jodoh. Mempunyai zuriat sendiri. Aku juga tumpang gembira bagi mereka.
Geng uncit..

Masih teringat apabila sehari sebelum bermulanya sesi persekolahan di mana anak-anakku akan pulang ke asrama. Yang mana mengingatiku akan membawa ole-ole, buah tangan dari kampong. Paling seronok apabila musim buah-buahan. Segala jenis buah-buahan dibawanya untuk aku. Pisang, durian, terap, rambuatan, cempedak, durian merah, manga, ubi kayu, sayur-sayur kampung dan sebagainya. Yang mana keluarga nelayan kebanyakkannya akan memberi sedikit hasil tangkapan mereka. Ikan sungai, udang galah. Ada juga yang memberi segala jenis lauk-pauk. Kadang-kadang sampai tak termakan. Bahagianya saat tu. Ada juga yang memberi kain pelekat, barangan rumah dan sebagainya yang masih disimpan dan digunakan sampai saat ini. Terima kasih diucapkan. Semoga Allah membalas budi jasa baik kamu semua. 
penyejuk hati
Tidak ramai yang mampu. Mampu tinggal bersama 100 orang pelajar. Siang malam. Kesabaran itu perlu ada. Akulah ibu akulah bapa mereka. Namun aku juga manusia biasa yang kadang kala gagal untuk mengawal nafu amarah ku. Walau sesabar mana seseorang itu jika diuji bertubi-tubi akan gugur juga sifat penyabarnya. Marah bukan bermaksud benci. Tegur bukan bererti tidak suka. Rotan bukan bermakna menganiaya. Semua dilakukan atas dasar mau memperbaiki. Supaya dia sedar apa yang dibuatnya itu salah. Kadang2 mereka tidak faham. Aku tidak menyalahkan mereka kerana seusia mereka aku juga berfikiran begitu. Apabila meningkat dewasa dan mulai matang barulah sedar jika aku tidak ditegur atau dimarah guruku sewaktu zaman sekolah dulu aku mungkin tidak berada di mana aku berada sekarang.
denda membersih koridor

Kepada anak-anakku semua. Ingatlah pesan cikgu mu ini. Sejauh mana setinggi mana kamu berada jangan sesekali lupa dari mana kamu berasal. Dan jika kamu rasa nasib kamu tidak baik ingatlah bahawa ada insan lain yang lebih bernasib tidak baik dari kamu. Bersyukur dengan setiap nikmat yang diberiNya. Sentiasa berusaha untuk memajukan diri. Jaga solat kerana dalam solatlah kita akan peroleh ketenangan dan dengan solatlah kita dapat mendekatkan diri denganNya. Cikgu mohon ampun dan maaf sekiranya pernah memarahi, merotan, mendenda kamu. Jangan di simpan di dalam hati. Mohon halalkan segalanya. Mana yang termakan, terminum, terguna, terambil. Begitu juga dengan cikgu. Jika ada yang buat silap dan salah jangan bimbang lama sudah cikgu maafkan.
wajib solat berjemaah dan Tazkirah dipupuk.
kebersihan diterap.Gotong-royong setiap pagi dan petang

Kepada anak-anakku yang akan menamatkan zaman persekolah tahun ini jika ada masa datanglah jenguk-jenguk kami nanti. Sentiasa ingat bahawa kita pernah tinggal sebumbung, pernah menjadi keluarga dan akan sentiasa menjadi keluarga walau apa pun berlaku. Pintu sentiasa terbuka. Jenguk adik-adik. Bantu mereka mana yang mampu. Bukan wang ringgit yang diharapakan tetapi nasihat, teguran dan motivasi. Supaya mereka juga mampu menjadi seperti kamu suatu hari nanti. Simpan kenangan itu hingga ke akhir hayat.
orang kanan yang setia. Asrafol dan Erzuan.

Tidak perlu diungkit apa sumbangan aku terhadap asrama. tidak seberapa mana cuma aku boleh berpuas hati dan lega dengan perubahan yang aku buat. sekiranya datang penggantiku teruskanlah kesinambungan dan terimalah tugas barumu itu dengan hati yang terbuka. in sha Allah semuanya akan dipermudahkan juga.
Team Hostel Battalion. Arisin sebagai tunjang strategi

Tuesday, November 20, 2012

its funny how people change...

I believe that everything happens for a reason...

I miss the you i knew...The old you...

It sucks that you aren’t the person you used to be...

People change and things go wrong, just remember life goes on...

it’s just so strange to me how something that was once so important to me faded to nothing...

I know people change but its weird for people to change into someone completely different like how can you go from inteligent to ignorant, sweet to rude , helping to selffish...


People Changing Over Time...

Friday, November 16, 2012

Pondok yg belom siap...

Assalamualaikum... happy Friday to everybody... hopefully today is going to be better than yesterday, InsyaAllah...and i think its not too late to wish Happy New Year 1434H to all muslims all around the world...
I got into a small fight (misunderstanding actually) with one of my best friends recently and my feelings are really hurt. I hate fighting with friends and i rarely do it, so this sucks and i try to avoid it. i just want it over as soon as possible as its very upsetting then it reminds me to this quote:
"You can't have a better tomorrow if you are thinking about yesterday all the time"

Okey enough of that lets go onto more brighter things... something that excites me lately...Hmmm before i start... please dont get me wrong...im not trying to show off or what so ever. i dont have any other intention indeed.more to sharing...  actually this post is especially for my f&f who constantly non-stop asking me about the progress of my dream house (kunuk)... so this is for you guys...and for next year you guys can come and visit me without worrying no place to stay in Bukit Garam (FYI im a warden and im staying in the hostel compound).. and you guys can stay as long as you wish to ;-)
Maybe some of you have known that i have bought a piece of land here last year. just a small piece not even an acre wide... just enough to build a small 'pondok' of my own... Well i'm not a person who fancies of a big-mansion-house type. i just want a place where i can call it home but at the same time i can have fun without the need to go out. it approximately 30'x40' (not including the porch). I don't want it to be very big. I just want something big enough for a small family that I have been dreaming of insyaAllah. I would love to have a cute little fish pond and also a small garden where i can grow all the fresh herbs used in my cooking..
there will be 4 bedrooms all together with 2 toilets (as usual one in the masterbedroom and another will be at the back). one of the room will be as a ruang solat where there will be no wall on it.two kitchens (dry and wet).. and two living rooms...oh i should attach the plan so that you guys can get a better picture of it instead of writing it here.. later on okey...

so last Mac.. the work begins...(the quality of the pic is not that good since im just using my hp camera)
at the early stage..
 
this was taken somewhere around June...











doing the wall plaster ( sabahan call it memetong)


Attaching the porch...


50%


taken in late October




Wednesday, November 14, 2012

E.G.O

"kau takkan ke mana H0od... pergi lh sama eg0 kau t0h..."

Ya Allah, Egokah aku? Memang setiap manusia pasti ada sifat ego tapi Ego sangatkah aku sampai dilontarkan begitu rupa? Aku bukan mahu cuba untuk menafikannya tapi aku bukan begitu dan aku tidak pernah diajar begitu... kamu belum pernah mengenali aku sedalam-dalamnya... begitu pantas menuduh aku... sedih apabila dikatakan begitu... hanya Tuhan saja yang tahu...
Aku bukan siapa-siapa yang perlu ada sifat ego dalam diri... Aku hanya manuasia biasa yang tidak punya apa-apa... Aku manusia yang hina... Menumpang di bumi Allah yang fana ini... Sama seperti kamu...
Mengapa perlu ada ego? Tidak perlu... sama sekali tidak perlu...
Maaf sekiranya ada ego dalam diriku... dan jika benar ada ego dalam diriku tidak akan aku tunjukkannya kepada siapa-siapa...  Ya Allah aku mohon kepadaMu semoga Kau buang sifat ego dalam diriku jika ianya wujud tanpa aku sedari... kepadaMu aku memohon dan kepadaMu jualah aku meminta...Amin


dipetik dari kata seseorang...
"Rendahkan sedikit ego mu itu, kamu tidak rugi apa-apa, dia atau mereka juga tidak rugi apa-apa tapi kamu telah melakukan satu keputusan yang membezakan antara KAMU,DIA dan MEREKA.

Monday, November 12, 2012

object of desire...

Oh God i really want this!! went to Samsung center just now and  i cant help my eyes and myself... i need to have this but when i looked at the price i almost gone crazy... cancelled! the price is RM2299!!! if only i have more $$$ i definitely buy it straight away... i cant afford it... so i think i need to save more money to buy it... or should i wait until the price went down next year?? but by that time maybe a newer model will come and nobody wants it anymore... hmmm
so for the time being i must stick to my lovely HTC lor (Handphone Ter-Canggih)...
what attracts me the most is its battery... the batterylife will survive for a day even with heavy usage or with medium usage would be for 2 days and if you use it correctly you will get 3 days until the battery run out... don't you this is so cool??... telan air liur saja la... and its stylus is so stylo... so smooth that you feel like you are writing using a rollerball pen...so natural and fantastically responsive...

p/s : keep on hoping that someone will give it to me as a birthday present.. just to inform that my birthday will be on this coming Dec 21st.. thank you.. huahuahua
this is still quite an awesome smartphone

.

raining

i just woke up from a quick nap... i feel dizzy... went to bank just now to withdraw some cash. my sister asked me to company her to Grik tomorrow morning but i cant decide yet whether i want to go or not...
im writing this post in my very own room... alone and not able to tell you what i'm thinking right now... im so confused with my feeling... with myself... i feel sad for nothing. i feel empty...
i should be happy but i feel like crying for no reason... ...... and its raining outside. same goes with my heart i guess...

Wednesday, November 7, 2012

Holy Holidays!!

Assalamualaikum. Good morning...

its coming!!

Yup i know we haven’t even finished school yet but before you know it, it will be the holiday soon (2 days more to go) my flight will be on 10th Nov..... yippyyyyyy!!! im coming home! coming home tell the world that im coming home!! finally...cant wait to be home again...
you know how excited i am? it such a feeling that cannot be described...i counting days every morning.every night.every minute.every second... just like a prisoner waiting to be free from prison... and im so thankful to Allah. Alhamdulillah, so far Allah has ease my way..

counting my days...

Theres so much of things i wanna do/consider during the holiday...hopefully it will be full of fun and opportunity.
Eat my fav food ::  foods cooked by my mum of course. my fav fast foods which not available here in Sandakan. my sister home-made pavlova. 
Meet up with old friends :: keep in touch with friends as usual i miss all my old friends. this is the time where we can meet, chit chat and hang out together...
Catch a flick at the movies :: watch movies in the cinema...
Have a family night :: my sister has planned a family gathering where she wanted to serve a steam boat dishes
travelling :: i love travelling and the best time to travel is during the school holidays.for this year Singapore perhaps...
shopping :: buy some new work attires, watch and another pair of onitsuka tiger sneakers, home decos
sleep :: zzzzzZZzzzz as much as i want to...
Attempt to get in shape :: above all, eat healthy food, do exercise, enough sleep

there always a sad thing in a good thing.. my friend Noor Hisam is transferring schools next year and im really upset. he's more than a friend to me. he is my mentor my sifoo in photography. thank you for the knowledge u taught me. i wish you all the best in your new school...
to my student Erzuan Syah (actually he's more to my brother) who will finishing school soon, i wish you Good Luck on your STPM exam. i always pray for you. do come and visit me sometimes here. thank you for everything...until we meet again..
sadly both of them will be no longer in SMKBG next year 

mentor Hisam with his apprentices