Sunday, January 1, 2017

Perth, West Australia

Okay kembali bersiaran... (after a good nap) hehe

DAY 1: Safely Landed

Flight aku pukul 10.10am dan dijangka sampai pukul 3.40pm (about 5.5 hours).. sepanjang perjalanan aku x dapat tido. i donno why. Mayb nerbes.huhu.. orang sebelah aku kemain sedap lena tido. siap berdengkur2 lagi. yang aku terpusing sana terpusing sini trying so hard to fall asleep but x boleh-boleh juga. aduhhh... 
Airport tower
Finally touch down Perth International Airport after 5.5 jam di awan.. As i said before Kastam Australia mmg strict. My begs kena scan 2 kali kalu tak silap sbb dia tak puas hati apa yg aku bawa. Macam-macam la kastam tu tanya itu ini aku jawab je la. And one more thing jangan lupa isi borang declaration tu untuk mengelakkan sebarang masalah. Australian accent kan tak sama ngan British or American.. Terkebil-kebil juga la mata aku dengar dia bercakap. haha.. Dalam hati tawakal redha saja la kalau kastam rampas tp luckily Alhamdulillah semuanya lepas!

First thing aku buat adalah whatsap my mum ngan abang Ridzuan bagitau dah selamat mendarat..kat aiport ada free wifi. Laju pula tu hehe sempat juga la aku check in kat facebook supaya orang kampung tau aku dah selamat sampai huhu..

Next step cari uber utk ke guesthouse yg aku sewa tu. Tempat tu kat Queens Park xda la jauh sangat dari airport tp masak jugak la kalau nak jalan kaki dengan beg lagi ni huhu.. so naik uber dia charged $17.18.. Toyoya Camry

Tak lama pun tunggu uber sampai. i think i waited around 5 mins je. Kat luar nampak sunny day. cerah but sebenarnya sejuk sbb windy. That time musim panas. Suhu that time around 25°C... 

Blue sky...
Sepanjang perjalanan aku banyak berbual2 sama driver uber tu. Very friendly. So aku ambil kesempatan la tanya serba sedikit tentang Perth. Dia jawab setiap pertanyaan aku dengan details. Dalam hati bagus mamat ni. Actually dia migrate dari India. Nampak gaya mcm org benggali sbb kulit cerah huhu.. Dari Airport ke Queens Park aku rasa dalam 15 mins la. Jalan lancar tak banyak kereta. So, lepas dah dapat kunci rumah n letak beg aku pun kuar jap tengok-tengok kawasan kejiranan..

Antara kedai makan yg ada tp non-halal

Halal restaurant. sebelah rumah je tp buka waktu malam saja

Lorong rumah. Wharf Street

Tengah musim bunga purple ni. i like it

Antara masjid yang ada kat kawasan kejiranan ni..

Ada komunity muslim sini mostly african n indonesian..

jalan lengang giler..

Whaft Street...

Tiang Letrik masih guna kayu balak

Public phone..

Ni no bus stop kat Wharf Street

Bus stop ni betul2 depan guest house...
Malam sikit pergi pasaraya Coles beli barang-barang keperluan sikit terutama air mineral botol. Harga barang sini boleh dikatakan murah. Cuma kedai-kedai dan pasaraya kat Perth ni (and maybe all around Aussie) tutup awal. Some kedai pukul 7pm dah tutup. Beli strawberry yg besar-besar n manis (tak macam kat Cameron Highland tu) huhu baru $4 untuk dua packs! Beli 2 caps baru $3 each! and beli candy..

Bayar sendiri. Pengalaman baru

No comments:

Post a Comment